Hva er refinansiering av gjeld?

Refinansiering av gjeld betyr i praksis at du tar opp et nytt lån for å nedbetale et eller flere andre lån. Dette kan være for å samle smålån og kreditter i ett større og mer gunstig lån, eller å flytte boliglånet til en annen bank for å få bedre vilkår på renter.

Gode grunner til å søke refinansiering

Når det kommer til refinansiering er det flere fordeler med dette, og flere gode grunner til å velge denne løsningen. Dette gjelder spesielt for deg som sitter med flere lån og kreditter. Gode grunner til refinansiering er blant annet at du:

  • Sparer penger ved å samle flere smålån i ett større lån
  • Får bedre vilkår og lavere renter
  • Blir raskere gjeldsfri med kortere nedbetaling
  • Kan søke om forlenget nedbetalingstid
  • Får bedre oversikt over gjelden din
  • Økt motivasjon ved at lånet nedbetales hver måned

Spar penger og bli raskere gjeldsfri

Når du samler flere lån reduserer du antall banker du må betale renter og gebyrer til. Ved å redusere kostnadene knyttet til renter og gebyrer frigir du penger som kan gå til avdrag på lånet. Når du betaler høyere avdrag vil lånet nedbetales raskere, noe du også sparer penger på. Så ved å refinansiere kan du spare kostnader knyttet til renter og gebyrer hver måned, pluss at du kan få redusert de totale kostnadene med en kortere nedbetalingstid.

Hvordan refinansiere gjeld?

Refinansiering av gjelden din kan skje på forskjellige måter, avhengig av om det er lån med eller uten sikkerhet. Skal du refinansiere boliglånet for eksempel kan dette kun gjøres med et annet boliglån. Ønsker du derimot å refinansiere lån uten sikkerhet, som forbrukslån og kredittkort, kan dette gjøres både med og uten sikkerhet.

Refinansiering av boliglånet

Når du skal refinansiere gjeld med boliglånet kan dette gjøres på to ulike måter. Du kan enten søke om å få økt lånet du allerede har, eller du kan søke om et nytt boliglån i en annen bank og flytte lånet. Ønsker du å flytte lånet kan du søke om en høyere sum samtidig. Husk bare på at du ikke kan låne mer enn 85 % av boligens verdi.

Priseksempel: Om boligens verdi er 3 millioner kroner kan du låne inntil 2,55 millioner. Har du allerede 2,2 millioner i boliglån kan du låne 350 000 kroner ekstra til refinansiering av gjeld.

Refinansieringslån

Lån uten sikkerhet kan samles med et refinansieringslån. Et slikt lån er i praksis et forbrukslån hvor formålet er å samle annen gjeld. Med denne lånetypen kan du låne inntil 600 000 kroner til refinansiering. Bankene vil i hovedsak ikke gi mer enn du trenger, så hvis du skal refinansiere smålån og kreditter på 150 000 kroner vil ikke banken innvilge mer.

Refinansiering med sikkerhet

Et siste alternativ er refinansiering med sikkerhet i bolig. Dette er et alternativ for deg som har lite eller ingen gjeld igjen på huset. Du søker da om et lån hvor du stiller med sikkerhet i boligen. Her gjelder de samme reglene som ved refinansiering av boliglånet, det kan ikke overstige 85 % av boligens verdi.

Priseksempel: Boligens verdi er 2,5 millioner kroner, og du har nedbetalt boliglånet ditt. Du kan da låne og refinansiere for inntil 2,125 millioner kroner.

Refinansier gjeld og spar penger

Målet med refinansiering er å få bedre vilkår og å spare penger. Du kan søke om refinansiering for å få lavere månedlige kostnader nå, ved å beholde den lengste nedbetalingstiden. Eller du kan samle lån og kreditter, redusere utgifter til renter og gebyrer, og betale lånet ned raskere.

Dette vil spare deg for flere tusen kroner i totale utgifter. Bedre vilkår gir en bedre økonomi, som igjen gir mer frihet i hverdagen.