Refinansiering av smålån

Har du opparbeidet deg mange smålån? Da er du ikke alene. Det er fort gjort, og kan fort blir svært kostbart hvis du lar det gå for langt. Regningene oversvømmer deg med forskjellige forfallsdatoer og det er lett å miste oversikt. Derfor kan det være lurt å refinansierer smålånene dine. Dette sparer deg for tid, penger og ikke minst færre regninger. Hvordan skal du gå frem? Og først og fremst, hva er et smålån?

Hva er et smålån?

Smålån er rett og slett et mindre lånebeløp, ofte snakk om under 100.000 kroner. Disse lånene er ofte lettere å få innvilget, og derfor lettere å opparbeide seg mange av. Det er ofte lån som er tilegnet situasjoner hvor du trenger å få utbetalt pengene fort, for eksempel hvis oppvaskmaskinen din har blitt ødelagt. Smålån har ofte høyere renter enn vanlig lån, og er derfor lurt å betale tilbake fortest mulig. Det har også oftere kortere nedbetalingsplan enn vanlige lån.

Hva bør du tenke på før du refinansierer smålån?

Skaff deg oversikt

Først og fremst bør du finne ut av alle smålånene du har, og lage deg en god oversikt. Det kan også være en god ide å samle kredittkortgjeld og ubetalte regninger, hvis du først skal refinansiere.

Sammenligne tilbud

Det kan være lurt å søke om refinansiering hos flere banker. På denne måten får du flere tilbud du kan vurdere, og du får sammenlignet hvilket av lånene som er billigst for deg. Du kan også gjøre dette gjennom en sammenligningsside.

Velg en snill nedbetalingsplan

Noen ganger er kan det være lett å overvurdere sin egen betalingsevne, og derfor velge kort nedbetalingsplan. Det er i og for seg lurt, da du senker rentene og gebyrer. Men skulle du ikke klare å betale, vil dette koste deg dyrt. Så sett en nedbetalingsplan med litt margin, så kan du heller betale inn mer hvis du har mulighet.

Hvorfor bør jeg refinansiere smålånene mine?

Du sparer tid

Lønningen er her, og du skal betale regninger. Du har 10 smålån gående, og dermed flere regninger. Men hvor er alle blitt av? Blir det for mange regninger er det lett å glemme å betale en eller to av dem. Dette fører igjen til gebyrer. Lar du det drøye for lenge kan det gå til inkasso, og i verste fall namsmannen. Dette er unødvendige penger. Derfor kan det være lurt å samle alt i ett, slik at du kun har en regning å forholde deg til.

Sparer penger

Har du noen gang tenkt på hva renten for hvert enkelt smålån du har er? Det er ikke lett å holde oversikten. Store lån har ofte en mer gunstig rente, og blir derfor billigere å ha. Derfor er det lurt å få samlet alt i et stort lån, i stedet for mange små. Det kan være et skille på hele 10% rente fra et forbrukslån til et kredittkortlån. I tillegg betaler du kun et termingebyr, i stedet for 10 stykker.

Bedre oversikt

Som nevnt over så sparer du både tid, og penger – noe som igjen fører til en bedre oversikt. Jo bedre oversikt du har, jo bedre kontroll har du over økonomien din. Det er som sagt lettere å ha kontroll på en utgiftspost enn 10 stykker.

Hvor bør jeg søke om refinansiering av smålånene?

Det er mange måter å gå frem ved refinansiering av smålån. Enklest og best er å bruke en sammenligningsside. Dette er sider som spesialiserer seg på lån og refinansiering, og har avtale med forskjellige banker. Du sender inn din informasjon. De sender den videre til sine banker. Deretter leser banken over informasjonen din, og velger om de vil gi deg et tilbud eller avslå.

Får du godkjent søknad sender de tilbudet tilbake til sammenligningssiden. Så får du beskjed om at søknaden er innvilget, og du kan logge inn å velge det tilbudet du syntes er best. Her er det som sagt lurt å sjekke rente, etableringsgebyr og termingebyr. Dette kan spare deg masse penger i det lange løp. Noen av de beste sammenligningssidene er:

  • Defero
  • Ikanobank
  • Sambla
  • Lendo

Disse sidene er enkle å bruke, og det går ganske fort. Som regel vil du få svar på søknaden din samme dag. Utbetaling av pengene varierer fra bank til bank. Det står ofte hvor lang tid utbetalingen vil ta, på tilbudet du har fått tilsendt. Noen betaler ut samme dag, mens andre kan bruke opp til tre-fire dager på å utbetale pengene til din valgte konto.

Du har fått svar, hva skjer nå?

Da velger du tilbudet du selv mener er best. Er du usikker kan du forhøre deg med en agent fra sammenligningssiden. Deretter velger du så et av tilbudene, og blir sendt til signeringssiden. Her signerer du enkelt med Bank-ID. Så er pengene på kontoen til din disposisjon innen et par virkedager.